Čo je raw food?
Za RAW FOOD (živú stravu) označujeme potraviny, ktoré nie sú tepelne ani chemicky upravované. Vychádza sa z poznatkov, že akákoľvek tepelná úprava, alebo priemyselné spracovanie ničí výživné hodnoty, mení štruktúru molekúl a tie sa potom stávajú nielenže nezdravými, ale veľakrát aj toxickými a karcinogénnymi.
Pod označením “raw food” si nepredstavujte nič, čo by sa ešte hýbalo – nie je to nič viac ani nič menej, než surová rastlinná strava. Ak budete jesť živé potraviny, neochudobňujete sa o žiadne vitamíny, minerály a enzýmy. Za živú stravu sa považuje surové ovocie a zelenina, surové orechy a semienka, rôzne obilniny – pšenica, pohánka, klíčky a pod. Živá strava je stravou najprirodzenejšou a najzdravšou.
Surová a tepelne spracovaná rastlinná strava
Ľudské telo tvorí živé bunky a je teda logické, že tieto bunky budú najlepšie živené živými potravinami, ich živinami a neporušenou energiou. Nášmu telu je najviac prospešná jednoduchá strava – tá obsahuje najviac živín aje ľahko stráviteľná. Ľudskému telu nesvedčí mŕtve jedlo, ktoré je ochudobnené o svoje pôvodné vlastnosti a o svoju prirodzenú energiu a vitalitu. Zdravým základom pre náš jedálniček je nespracované ovocie a zelenina. V súvislosti so surovou stravou je doporučované konzumovať 80% surového jedla a 20% uvareného jedla. Uvarené a inak tepelne spracované plodiny, umelé chemikálie a konzervačné látky nie sú prirodzene tak zdravé, ako nespracované surové ovocie a zelenina (tiež neobsahujú toľko živín a prirodzenej energie). Je samozrejme na každom jedincovi, aby sa rozhodol, čo chce jesť a vybral si to, po čom sa cíti najlepšie. Pravdou je, že vyhnúť sa všetkým tepelne spracovaným jedlám nie je možné. Ak tepelne spracovávame potravu, znižujeme nutričnú hodnotu všetkých jedál a preto je dobré (pokiaľ to ide) konzumovať stravu radšej surovú. Odporúča sa, aby sa jedlo uvarilo pri najnižšej možnej teplote. Je dobré tiež pamätať na skutočnosť, že napríklad varenie v pare je zdraviu prospešnejšie ako varenie vo vode alebo pečenie. Keď zjete neuvarenú zeleninu, dodáte telu až 10 x viac živín, než v rovnakom množstve zeleninu uvarenú. Celkovo sa počas varenia zničí cca 85% živín. Ak konzumujete živú stravu, k nasýteniu a doplneniu energie jej potrebujete výrazne menej. Človek bude jesť menšie porcie, ale súčasne bude mať viac energie a sily – obvyklým následkom konzumácie väčšieho množstva surového jedla je chudnutie.
Surová rastlinná strava je prirodzená a efektívna
Konzumácia surovej rastlinnej stravy je pre ľudské zdravie prospešné. Surová strava nie je žiadnou novinkou, ale tu vždy bola a bude (aj keď je niekedy prehliadaná). Telo je navrhnuté pre konzumáciu surovej stravy, a tak túto stravu ľahko rozpozná, spracuje a bez problémov vylúči. Surová rastlinná strava obsahuje veľa enzýmov a tiež vody. Konzumácia výhradne surovej rastlinnej stravy vedie k procesu detoxifikácie, čo má za následok voda obsiahnutá v tejto strave. Takáto strava riedi krv, a tak sa toxíny dostávajú z tela do krvi a následne do tráviaceho a vylučovacieho traktu, odkiaľ sa vylúči preč. Telo po istej dobe vylúči všetky jedovaté látky a bude dokonale čisté a zdravé.
Tepelne upravená strava
Pri spracovaní jedla sa používajú najrôznejšie technológie, ktoré okrem toho, že znižujú nutričné hodnoty, ovplyvňujú aj chuť. Upravené jedlo chutí chemicky – spracované produkty sú nevýraznej chuti, a tak sa využíva potravinársky priemysel a jeho chemikálie, aby jedlo chutilo zase dobre. Stretli ste sa na obale produktu s prísadou “identická aróma” alebo “prírodná aróma”? Hoci tieto slovíčka sú nežnejšie nepôsobia nezdravo, často sa jedná o veľa chemických prísad. Taktiež výraz “korenie” môže byť sporný (niekedy je tým iba maskovaná chemická zmes).
Jete dostatok živej stravy?
Zamyslite sa nad stravou, ktorú najčastejšie jete a ďalej popremýšľajte o tom, koľko jete živého jedla. Pridajte do svojho jedálnička viac surových potravín a medzi hlavnými jedlami si vždy doprajte surovú desiatu.
Zdroj: Jedlo ako pokrm duše. Whitehouse Maureen